Bevorderen integriteitsbewustzijn

Artikel 4 van de Ambtenarenwet 2017 schrijft voor dat we voldoende moeten doen aan het bevorderen van goed ambtelijk handelen. In ieder geval moet aandacht worden besteed aan het bevorderen van integriteitsbewustzijn en het voorkomen van misbruik van bevoegdheden, belangenverstrengeling en discriminatie (lid 1). Jaarlijks moet hier ook verantwoording over worden afgelegd (lid 3). Om te kunnen voldoen aan de verplichtingen van artikel 4 Ambtenarenwet 2017 is het idee van een 2-3 jaarlijkse organisatiebrede integriteitsdag ontstaan (voorlichting, workshops, dilemmatraining enzovoort. In de tussenliggende jaren wordt dan bijvoorbeeld specifieke integriteits- scholing en vorming aangeboden. Voor het bevorderen van integriteitsbewustzijn is nu helemaal geen budget.
Hoe staat het met de planning?
Op basis van eerdere MT/DT trainingen en gesprekken is een concept plan van aanpak geschreven. Dit plan is eerder besproken met directie en nu ook met de externe vertrouwenspersoon die als procesbegeleider veel ervaring heeft. Samen werken we aan een goede uitwerking van de uitvoering van dit plan.
Wat zijn de mijlpalen en risico's?
Het bestaande Team Integriteit is in samenstelling veranderd. Zo hebben we een nieuwe externe vertrouwenspersoon aangesteld en is er ook een nieuwe interne vertrouwenspersoon gestart.
De nieuwe externe vertrouwenspersoon heeft de eerste 'onboarding workshops nieuwe medewerkers' succesvol vormgegeven.
Ter bevordering van bewustwording wordt eens per 2 maanden een nieuwsbericht 'Integriteit' op Siem geplaats.
Conform het plan van aanpak gaan we ook voor bestaande medewerkers, per (sub)team een workshop Integriteit & Ongewenst Gedrag uitvoeren. Deze workshops worden per team en op maat aangeboden. De interne vertrouwenspersonen zullen deze workshops leiden.
Met een (gedeeltelijk) nieuw team is er behoefte aan extra opleiding. Deze opleidingsbehoefte is geïnventariseerd.