Biodiversiteit wordt bevorderd door bermen en akkerranden in te zaaien met een bloemenmengsel.  In eerste instantie was de actie vooral gericht op de invalswegen en het buitengebied. Ook in de wijken worden bloemenmengsels ingezaaid om de biodiversiteit te bevorderen. Reeds uitgevoerde locaties zijn door vergrassing opnieuw bewerkt om het beeld en de diversiteit in stand te houden.       

Bomen worden gepoot om het bomenbestand uit te bereiden. En zijn er nestkasten opgehangen voor vleermuizen en torenvalken. Dit wordt verder uitgebreid met meer vleermuizenkasten en egelhuisjes. Daarnaast zijn  gazons omgevormd naar kruidenrijk grasland. Kruidenrijk grasland heeft een veel grotere natuurwaarde voor insecten en vogels, maar hierbij zijn wij ook afhankelijk van het draagvlak van de inwoners.  Onderzocht wordt om dit verder uit te bereiden.

Hoe staat het met de planning?

Inmiddels zitten de bloemenmengsels en bloembollen in de grond. Op dit moment zijn de bloembollen uitgebloeid en zijn de bloemenmengsels volop in bloei.

In 2024 is gestart met een pilot om circa 8ha gazons om te vormen naar kruidenrijkgras. Hierbij worden ten allen tijde de 1m langs de randen wel gemaaid, om daarmee overhang e.d. te voorkomen.  In 2025 gaan we daar waar mogelijk verder uitbreiden tot 13ha.

In samenwerking met IVN en Katoelenkiekers worden ook meer nestkasten opgehangen voor o.a. roofvogels en vleermuizen. Voor met name die laatste wordt de link gezocht met duurzaamheid (spouwmuurisolatie). 

 

Wat zijn de mijlpalen en risico's?

Dit voorjaar 2025 zijn op diverse zichtlocaties in onze gemeente bloemenmengsels ingezaaid. Vanuit de gemeenschap is hierop veel positieve feedback gekomen. Voor de uitvoering hiervan is gebruik gemaakt van een aannemer en de stichting Behoud en Natuur en Landschap Holten e.o. (Greun Holt'n). 

Oorsprong activiteit

Actieprogramma Begroting 2023