Logeerzorg is een van de manieren om mantelzorgers te ondersteunen. Het doel is om mantelzorgers in Rijssen-Holten te ondersteunen en te ontlasten door dichtbij huis kwalitatief goede mogelijkheden voor logeerzorg aan te bieden. Dit is een vorm van respijtzorg. Hierdoor zijn mantelzorgers in staat om langer zorg te blijven bieden aan hun naaste. Het is de verwachting dat de behoefte aan logeerzorg  niet zal afnemen, maar eerder zal stijgen door meer bekendheid, vergrijzing en het beleid om mensen langer thuis te laten wonen. Omdat er nog geen evaluatie heeft plaatsgevonden, wordt voor 2025 nog incidenteel budget gevraagd. Rond de zomer 2024 vinden de eerste evaluaties van beide pilots plaats, zowel lokaal als regionaal. Afhankelijk van de uitkomst van de evaluatie wordt mogelijk structureel budget aangevraagd bij de kadernota 2026.

Hoe staat het met de planning?

Lokale logeerzorg: 

Deze pilot loopt sinds 2024. We zien dat er nog niet veel gebruik wordt gemaakt van het logeren door de doelgroep die onder de gemeente valt, namelijk de Wmo doelgroep. We hadden afgesproken dat alleen inwoners met een indicatie vanuit de Wmo gebruik konden maken van deze plekken. Er hebben in 2024 twee inwoners gebruik gemaakt van logeren middels deze pilot.

Ondertussen kwamen er wel aanvragen van inwoners met een WLZ-indicatie om te logeren bij de Diessenplas of Maranatha. Mensen met een WLZ indicatie maken in verhouding meer gebruik van logeerzorg dan mensen zonder WLZ indicatie. Het voelde voor de zorgaanbieders en voor ons niet goed om de plekken vrij te houden voor Wmo, terwijl er veel animo vanuit de WLZ-cliënten was. Het zijn immers allemaal inwoners van Rijssen-Holten.

In 2025 gaan we verder met deze pilot, met een paar andere afspraken:

  • Inwoners van Rijssen-Holten met een WLZ-indicatie kunnen ook logeren bij Maranatha en de Diessenplas. Het zorgkantoor financiert dit.
  • Inwoners zonder WLZ-indicatie kunnen zich aanmelden voor logeren via mantelzorgorganisatie Evenmens. Dit hoeft niet meer via een Wmo-consulent. De drempel om logeerzorg aan te vragen wordt hiermee hopelijk verlaagd. Inwoners met een WLZ-indicatie leggen zelf, via een zorgverlener, contact met Maranatha of de Diessenplas.

Eind 2025 wordt deze pilot geëvalueerd.

Regionale pilot logeerzorg

Samen met de overige Twentse gemeenten neemt Rijssen-Holten deel aan de regionale pilot logeerzorg. Dit is een unieke domein overstijgende samenwerking tussen zorgaanbieders, Menzis Zorgkantoor, de Twentse Koers en alle Twentse gemeenten. Er zijn 7 bedden beschikbaar verspreid over Twente. De Twentse gemeenten financieren samen 1 bed, de overige 6 bedden worden door Menzis Zorgkantoor betaald. Alle inwoners kunnen logeren, zowel vanuit de WLZ als de Wmo.

In februari 2024 is gestart met deze pilot. Er hebben twee inwoners uit Rijssen-Holten (met WLZ-indicatie) gebruik gemaakt van logeerzorg via deze pilot in 2024. Ook in deze pilot is de vraag vanuit WLZ cliënten groter dan vanuit Wmo. Meer hierover staan in de rapportage van het Kennispunt Twente. De rapportage gaat over de periode februari – september 2024.

Meer informatie over deze regionale pilot kunt u vinden op de website van de Twentse Koers.

Wat zijn de mijlpalen en risico's?

Beide pilots zijn in 2025 nog steeds in pilotvorm, waardoor er relatief weinig risico's zijn. Het jaar 2025 wordt gebruikt om meer bekendheid te geven aan logeerzorg en het gebruik goed te monitoren. Eind 2025 wordt besloten hoe verder te gaan met beide pilots. 

Oorsprong activiteit

Begroting 2025