“Huishoudens die rond het sociaal minimum leven, krijgen het financieel steeds zwaarder als de overheid niet ingrijpt. Vooral gezinnen met kinderen komen financieel niet uit met het sociaal minimum" is de conclusie in het eind juni 2023 gepubliceerde landelijke rapport “Een zeker bestaan” van de commissie Sociaal Minimum. Met allerlei (tijdelijke) landelijke en lokale compensatiemaatregelen ondersteunen we inwoners. 

De gevolgen van financiële stress zijn aanzienlijk. Het heeft zijn weerslag op onder andere het welbevinden, kwaliteit van leven en meedoen in de maatschappij. Door een impuls te geven aan de bestaanszekerheid van onze inwoners dragen we bij aan de bredere benadering van Positieve Gezondheid, waarbij er aandacht is voor het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. En om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.
Speciale aandacht gaat hierbij uit naar gezinnen met kinderen, aansluitend op één van de doelen in het beleidsplan Armoede en Schulden: “Alle kinderen de kans geven mee te doen, zodat zij met gelijke(re) kansen aan hun toekomst beginnen”. Of zoals in het coalitieakkoord staat verwoord: “Alle kinderen uit Rijssen-Holten verdienen een eerlijke kans om hun dromen werkelijkheid te laten worden”.

In 2024 is de inkomensgrens voor huishoudens die in aanmerking komen voor een kindpakket eenmalig verhoogd van 110% van de geldende bijstandsnorm naar 150% van de geldende bijstandsnorm. Ook zijn de bedragen van de diverse minimaregelingen geïndexeerd, is er een bijdrage voor een laptop voor elk kind beschikbaar en is het Volwassenfonds Sport en Cultuur geïntroduceerd, zodat volwassenen uit minimahuishoudens ook deel kunnen nemen aan sport en/of cultuur. 

Ook is in 2023 en 2024 door onderzoeksbureau Kwiz onderzoek naar armoedeval gedaan. Het onderzoek biedt inzicht in de doelgroep van het minimabeleid, het bereik van de regelingen en de effecten van het landelijke en lokale beleid op de inkomens van minima. Tevens is een aantal mogelijke beleidsscenario's doorgerekend.
Op 18 april 2024 heeft KWIZ tijdens een thema-avond bestaanszekerheid en armoede de onderzoeken aan uw raad gepresenteerd.  Op basis van de scenario's die uitgewerkt zijn, is tijdens de raadsvergadering van 26 september 2024 besloten om te kiezen voor de inzet van een budgetcoach en het staffelen van een viertal minimaregelingen. 

In het beleidsplan is ook opgenomen, dat er ingezet wordt op minder inwoners met problematische schulden door in te zetten op preventie en het vroegtijdig ondersteunen van onze inwoners. We voeren met 'vroegsignalering', een wettelijke taak uit, maar daarnaast zijn we ook gestart met financiële educatie onder kwetsbare jongeren in het voortgezet onderwijs. Een investering in de toekomst draagt bij aan een schuldenvrijere samenleving, meer kwaliteit van leven en minder schooluitval. We hopen dat we door deze lessen aan te bieden op de scholen minder jongeren in de schuldhulpverlening tegen gaan komen.
Ook in schooljaar 2024/2025 zijn er zowel op Reggesteyn, als op de Waerdenborch deze lessen aangeboden. Leerlingen en leerkrachten zijn positief. 

Hoe staat het met de planning?

Het onderzoek armoedeval en de implementatie van de adviezen worden beschreven bij het doel: 'implementatie van de adviezen voortkomend uit het onderzoek naar armoedeval' 

Binnenkort zal er in de monitor plek zijn voor het doel: Bestaanszekerheid herstellen/' minder mensen hebben geldzorgen'.

Hieronder zitten acties waar ook nu al een start mee is gemaakt: 

Moneystart: financiële educatie op scholen voor voortgezet onderwijs. Op Reggesteyn starten deze week weer de lessen. Er wordt gekeken naar uitbreiding naar andere scholen, zoals het Pius X. 
Onderzoeken hoe we alle minimaregelingen meer toegankelijk kunnen maken: we onderzoeken of dit via een 'webshop' kan. 
Uitbreiding vroegsignalering - meer persoonlijk contact middels huisbezoeken
Meer aandacht voor jongeren en schulden door te verkennen of aansluiten bij het Jongerenperspectieffonds mogelijk is. 

Ook nemen we in samenwerking met schulddienst, teammanager, als ook beleid en kwaliteit de dienstverlening/werkprocessen rondom de schuldhulpverlening onder de loep. Op basis hiervan maken we ook de keuze op welke wijze een budgetcoach geïmplementeerd zal worden. 

Wat zijn de mijlpalen en risico's?

Oorsprong activiteit

Begroting 2024