Subsidie voor vergroening (klimaatadaptatie)

De gevolgen van verstedelijking en klimaatverandering zijn meer en meer merkbaar. De langdurige droogteperiodes zorgen voor steeds meer problemen en daartegenover leiden hevige stortbuien regelmatig tot ernstige wateroverlast, met name in de bebouwde kom.
Het is van belang om onder andere hittestress tegen te gaan. De gemeente neemt allerlei maatregelen maar de openbare ruimte is slechts een klein percentage van de totale buitenruimte. We willen daarom ook onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties bewustmaken en stimuleren om te vergroenen om zo samen de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden.
Door een subsidie aan te bieden, willen we onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties stimuleren om hittestress/wateroverlast tegen te gaan en biodiversiteit te bevorderen door onder andere verharde oppervlakken te vergroenen, bomen te planten en groene daken en/of gevels aan te leggen. Na twee jaar evalueren we deze pilot en als het succesvol blijkt dan overwegen we een structureel budget.
Hoe staat het met de planning?
De subsidie voor groen- en watermaatregelen loopt nu een jaar en er wordt veel gebruik van gemaakt. Het voorstel is om vanaf 2026 ook budget beschikbaar te hebben, hiervoor is een aanvraag ingediend via de kadernota 2026-2029.
Wat zijn de mijlpalen en risico's?
De subsidieaanvragen blijven binnen druppelen. Er wordt enthousiast op gereageerd.