Positieve gezondheid is één van de speerpunten ons college. In het coalitieakkoord van de gemeente Rijssen-Holten hebben wij verwoord, dat gezondheid niet meer gaat over ziekte en zorg maar meer over leefstijl en welzijn. Positieve gezondheid is hiervan het exponent. Ook het Rijk geeft in haar visiestukken gemeenten de opdracht om positieve gezondheid als kader/strategie in te zetten voor lokaal beleid (Landelijk preventieakkoord, Gezond en Actief Leven Akkoord). De VNG noemt positieve gezondheid als strategie in de essay ‘De waarde van het sociaal domein’. Lokaal is positieve gezondheid opgenomen in het sport- en preventieakkoord van Rijssen-Holten en als strategie benoemd voor het behalen van de lokale doelen van GALA. 
Positieve gezondheid is alleen geen trucje dat we met een projectplan kunnen implementeren in de organisatie. Het gaat om vaardigheden, houding en gedrag. En dit vraagt om ruimte en tijd binnen de organisatie. Het doel is om draagvlak te creëren voor positieve gezondheid, zodat deze aanpak uiteindelijk onderdeel wordt van de organisatiecultuur.  

Hoe staat het met de planning?

De training Versterkend Werken is door 19 medewerkers/ambassadeurs gevolgd.  Sociaal Vraagplein is gestart met de training gesprekstechnieken op basis van positieve gezondheid.  De ambassadeurs hebben dit jaar 3 keer de mogelijkheid gehad om een bijeenkomst bij te wonen over positieve gezondheid bij andere organisaties.  Op beleid zetten we positieve gezondheid in om de effecten van het project De Beste Verliezer van Rijssen-Holten te monitoren. Met de 19 medewerkers/ambassadeurs gaan we voor 2025 nieuwe plannen maken o.a. een vervolg op de training gesprekstechnieken voor de consulententeams.