Uitvoering Groenstructuurvisie

De groenstructuurvisie bevat diverse pijlers die de ambitie voor behoud en bevorderen van groen beschrijven. Om hier uitvoering aan te kunnen geven en ambities te realiseren is gewerkt aan een uitvoeringsplan. Om dit uitvoeringsplan te realiseren waren incidenteel middelen geraamd. Dit loopt door in 2024. Met name de aanpassing van bestaande groeninfrastructuur en uitbreiding van groen in de openbare ruimte heeft daarbij prioriteit.
Hoe staat het met de planning?
Pilot projecten
Door middel van een aantal pilotprojecten in zowel Holten als Rijssen pakken we op een paar plekken het groot onderhoud aan. In eerste instantie de projecten uit het oude ‘boomvervangingsplan’. Door middel van deze pilotprojecten willen we ervaringen op doen met de werking van de groenstructuurvisie. Maar ook de toezeggingen die aan de betreffende burgers zijn gedaan, respecteren. De pilotprojecten zullen worden gepresenteerd als ‘Pilot Kwaliteitsimpuls Groen’ gevolgd door de naam van het betreffende gebied.
In samenwerking met de betrokken bewoners willen we met deze pilotprojecten werken aan een kwaliteitsimpuls van het openbare groen en hiermee het deels achterstallig onderhoud wegwerken en de nieuwe inzichten (klimaatadaptatie, hittestress en biodiversiteit) implementeren . Eerste stap in deze projecten is om de het aanwezige groen (met name de bomen) door een externe partij te laten toetsten op veiligheid en levensvatbaarheid (behouden waar kan). Daarna zal een plan worden opgesteld waarbij de mogelijkheden en onmogelijkheden in kaart worden gebracht en zal in samenwerking met de burgers een inrichtingsschets worden opgesteld. Wanneer hier consensus over is, kan worden overgegaan tot uitvoering.
Uitvoering van het eerst pilotproject (Kozakkenstraat/Holterenkstraat) is gestart in Q2 2024 en is inmiddels opgeleverd. In Q4 wordt het volgende pilotproject opgepakt (watersnip/Scholekster).
Kwantiteitsimpuls
In de groenstructuurvisie is een ambitie uitgesproken om 30% openbaar groen te realiseren binnen de kom grenzen. Gemiddeld genomen over de gemeente ligt dit percentage op circa 20%. Realistisch gezien zal de ambitie van 30% openbaar groen niet in elke wijk haalbaar zijn. Om een start te kunnen maken met de wijken waar de noodzaak het hoogst ligt wordt allereerst door Cyber Adviseurs een analyse gemaakt van het huidige percentage openbaar groen op wijkniveau.
In de wijk Veeneslagen en het industrieterrein Vletgaarsmaten is het bomen bestand vergroot. Hiermee wordt invulling gegeven aan de groenstructuurvisie en klimaatadaptatie. Daarnaast zijn in de Veeneslagen bloembollen gepoot en zijn nestkasten opgehangen. In de hele gemeente worden gazons omgevormd naar ruwgras. Om daarmee de biodiversiteit te stimuleren.
Naar verwachting wordt in het najaar van 2024 gestart met het vergroenen van het centrum van Holten. Dit is inmiddels in voorbereiding. In de winkelstraat wordt in overleg met de middenstand verharding opgeruimd en in geplant. De bloembakken uit de winkelstraat worden voorzien van nieuwe beplanting (kleine bomen of grote struiken). Deze worden dan geplaatst op de Kalfstermansweide. Deze zijn verplaatsbaar ivm evenementen.
Kwaliteitsimpuls
Om de structuurvisie verder vorm te geven moet dit worden vertaald in ons dagelijks beheer en onderhoud. De kwaliteitsimpuls vanuit de groenstructuurvisie wordt vertaald naar een Beheerplan Openbaar Groen. Het huidige openbaar groen voldoet aan kwaliteitsniveau-B volgens de CROW richtlijn. Bepaald moet worden welke afschrijvingstermijn dat wij het openbaar Groen willen meegeven en dit vertalen naar een meerjarenplanning voor vervanging. Hierbij komen alle objecten inzichtelijk gemaakt (vaste planten, gazons, heesters, etc.).
Een uitvoeringsparagraaf zal onderdeel worden van het beheerplan Openbaar Groen. Het doel is om in samenwerking met de buitendienst te komen tot een vervangingsplanning met daarbij een handreiking als het gaat om omvormen en vervangen. In het huidige beheer en onderhoud is namelijk niets vastgelegd over het omvormen van plantvakken in het kader van biodiversiteit, klimaatbestendigheid en hittestress.
Het definitieve beheerplan zal worden voorgelegd aan het college en de raad.