Omschrijving (toelichting)

Opdracht 
De komst van de Omgevingswet betekent dat er veel verandert. De wet bundelt bijvoorbeeld 26 bestaande wetten voor onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. De Omgevingswet is echter veel meer dan een juridische exercitie. De wet gaat over een andere manier van werken, kennis opdoen en delen. Met name de gemeentelijke dienstverlening in brede zin speelt hierin een belangrijke rol. Doelen van de wet zijn een veilige en gezonde leefomgeving bewerkstelligen en deze behouden, beheren en ontwikkelen op duurzame, doelmatige wijze. Verder beoogt de rijksoverheid het complex aan wet- en regelgeving te stroomlijnen en de inzichtelijkheid en het gebruiksgemak van het omgevingsrecht te vergroten. Dit moet leiden tot een snellere en doelmatiger besluitvorming. Dit is een complexe veranderopgave. 

De voorbereiding op de implementatie van de Omgevingswet binnen onze gemeente is in 2016 gestart en is in 2017 vastgelegd in het programmaplan Omgevingswet, waarbij het samen, anders, doen centraal staat. Binnen dit programmaplan zijn de volgende vier doelen voor de implementatie van de Omgevingswet binnen onze gemeente geformuleerd:
• loslaten op basis van de ‘ja mits’ benadering
• een integrale benadering van de leefomgeving
• bestuurlijke afwegingsruimte in balans met voorspelbare besluitvorming
• versnelde besluitvorming in balans met kwaliteit van besluitvorming

Beoogd resultaat
De implementatie van de Omgevingswet binnen Rijssen-Holten.

Tijd (toelichting)

De Omgevingswet treedt in werking op 1 januari 2024. 

Kwaliteit (toelichting)

De gemeenteraad wordt, via het agendapunt invoering Omgevingswet,  doorlopend geïnformeerd over de voortgang Omgevingswet. Door de raad te nemen besluiten die samenhangen met de invoering Omgevingswet worden, zoveel als mogelijk, in samenhang voorbereid.