Netcongestie
De gemeente Rijssen-Holten zit midden in de energietransitie. In de Klimaatwet is vastgelegd dat we in 2030 55% minder CO2 uitstoten en per 2050 volledig CO2 -neutraal zijn. Daar is een nieuw energiesysteem voor nodig, en dat geeft groeipijn. Op steeds meer plekken in Overijssel ontstaan wachtrijen voor nieuwe of zwaardere aansluitingen op het elektriciteitsnet, ondanks forse investeringen in het net door netbeheerders, overheden en andere partijen. Dit staat duurzaamheids- en groeiambities in de weg. Capaciteit op het elektriciteitsnet en flexibele capaciteit van netgebruikers zijn voor het energiesysteem onmisbare onderdelen. We moeten naar een passend energiesysteem dat voorziet in de toekomstige energiebehoefte. Een systeem waarin vraag en aanbod, transport en distributie, opslag en omzettingsvormen van energie op elkaar zijn afgestemd.
De Provincie Overijssel heeft een belangrijke rol om bovenregionaal de goede keuzes te maken om daarmee lokale problemen en mogelijke oplossingen in goede banen te leiden. Om tot goede keuzes te komen, wordt er een plan opgesteld voor de prioritering van investeringen in kabels, stations en aansluitingen (pMIEK) en een lange termijn visie op het energiesysteem als geheel (Energievisie 2030-2050). In het Landelijk Actieprogramma Netcongestie is afgesproken om in elke provincie een bestuurlijke coördinatie op netcongestie in te richten. De Energy Board is hiervan de uitwerking. In de Energy Board leggen landelijke en regionale netbeheerders en overheden samen met gebruikssectoren verbinding tussen de verschillende activiteiten die raken aan de verbouwing van het energiesysteem. Hierbij wordt gewerkt aan drie werksporen:
1. Het sneller realiseren van benodigde energie-infrastructuur.
2. Het slimmer benutten van nieuwe en bestaande energie-infrastructuur.
3. Het programmeren en prioriteren van investeringen van het energiesysteem.
Als gemeente Rijssen-Holten zijn we nauw betrokken bij deze ontwikkelingen die direct invloed hebben op het behalen van onze eigen ambities. De ontwikkeling van deze actieplannen, -programma’s en visie vraagt goede afstemming en voor zowel de pMIEK als de Energievisie is de planning dat deze in februari 2025 ter besluitvorming worden gelegd. Ondertussen gaan we als gemeente door met het inzetten op individuele oplossingen in de energietransitie binnen onze gebouwde omgeving en sluiten we aan bij de netverzwaring in onze gemeente door Enexis, welke begint in de Veeneslagen in 2024