Geachte gemeenteraad,
Er zijn van die jaren waarin je de wind niet mee hebt, maar toch op koers blijft. We zijn blij u de kadernota 2026–2029 aan te bieden. Digitaal, zoals u van ons gewend bent. Maar vooral: sluitend. Tegen de landelijke stroom in presenteren wij zwarte cijfers. Geen vanzelfsprekendheid. Wel het resultaat van samen vooruitkijken, scherp sturen en keuzes durven maken.
Laatste jaar, volle agenda
Voor ons ligt het slotjaar van deze collegeperiode. Vaak betekent dat: afronden wat we gestart zijn. Dat doen we. Maar we staan zeker niet stil. Integendeel, we maken nog meters.
We investeren in onze digitale infrastructuur, zodat inwoners en ondernemers sneller en beter geholpen worden. Bij zwembad De Koerbelt wordt geïnvesteerd in een nieuw peuterbad om beter aan te sluiten bij de wensen van jonge bezoekers en hun ouders. We brengen het Verhaal van Rijssen-Holten tot leven en geven onze recreatieve sector zo een impuls.
Ook de groene lijn trekken we door: gemeentelijke gebouwen worden duurzamer, inwoners krijgen hulp bij klimaatmaatregelen en de energieleningen blijven beschikbaar. In het onderwijs rollen we het IHP verder uit, waarbij we nadrukkelijk inzetten op thuisnabij onderwijs en toekomstbestendigheid. Daarnaast schenken we veel aandacht aan preventie in het sociaal domein. En we kijken breder vooruit: hoe houden we onze sportaccommodaties modern? Hoe zorgen we voor voldoende woningen? Hoe blijft het platteland vitaal? Vragen die we niet uitstellen, maar aanpakken.
Minder geld, meer scherpte
Ambitie vraagt middelen. Maar niet alles hoeft méér te kosten. Op veel plekken doen we het slimmer. We zetten in om personele knelpunten intern op te lossen. Wensen die extra geld vragen, hebben we kritisch bekeken. En met succes: we hebben ons huishoudboekje doorgelicht, budgetten aangescherpt en onbenutte ruimte benut.
Dat betekent: minder lucht, meer focus. Strakker begroten brengt risico’s, maar ook kansen op lagere overschotten bij de jaarrekening. Geen ruimte voor gemak, wel voor resultaat.
Het ravijn verschuift, wij schuiven mee
Lange tijd leek er vanaf 2026 een forse korting op het gemeentefonds aan te komen. Samen met de gemeenten heeft de VNG hiertegen actie ondernomen. Hoewel dat aanvankelijk weinig opleverde, toont de voorjaarsnota van het kabinet nu toch enige beweging. Het eerder aangekondigde voordeel van 3 miljard euro blijkt genuanceerder, maar voor onze gemeente betekent het voorlopig een structureel voordeel van ruim € 470.000,- over vier jaar. We hebben dit naast de kabinetsbijdrage ook bereikt doordat budgetten naar beneden zijn bijgesteld. De betreffende posten worden gemiddeld niet (volledig) benut en vormen samen een positieve bijdrage bij tussentijdse rapportages en jaarrekening.
De precieze cijfers volgen in de meicirculaire, maar we hebben daar al op geanticipeerd. De voorgenomen Rijkskorting is met twee jaar uitgesteld. Een substantiële component hierbij is een bedrag van € 500.000,- eigen bijdrage jeugdzorg. Dat geeft ruimte, maar vraagt ook om keuzes. Zo stijgen de kosten voor jeugdzorg en Wmo stevig, terwijl het Rijk niet voldoende bijdraagt. We zetten daarom extra in op efficiency, halen ‘lucht’ uit de begroting en houden de balans tussen structurele en incidentele middelen scherp in de gaten.
Door op tijd bij te sturen, houden we de begroting de komende vier jaar sluitend én blijft er financiële ruimte over voor de nieuwe coalitie, die na maart 2026 gevormd zal worden. Dankzij ons voorzichtige en anticiperende beleid staan we er nu stabiel voor, al blijft Haagse regelgeving een beperking in het inzetten van incidentele middelen.
Inkomstenverhoging
Naast maatregelen om de uitgaven te beperken, kijken we ook naar de mogelijkheden om onze inkomsten te verhogen. Het coalitieakkoord biedt ruimte om lokale belastingen te verhogen als dat nodig is om onze ambities waar te maken. Toch leggen we daar nu geen voorstel voor aan u voor. We willen onze inwoners niet extra belasten.
Ondanks het hoge kwaliteitsniveau van onze openbare ruimte, flinke investeringen in scholen en sportvoorzieningen en onze inzet om meer woningen te bouwen, kiezen we er bewust voor de onroerendezaakbelasting (OZB) (behalve de normale inflatiecorrectie) niet te verhogen.
Wel vragen we bezoekers van onze gemeente een hogere toeristenbelasting. Daar staat tegenover dat we blijven investeren in de recreatieve sector. Kwaliteit mag wat kosten. De verhoging voeren we stapsgewijs in, waarmee naar het Twents gemiddelde toegroeien.
Samen vooruit
Ook in dit laatste jaar blijven we werken aan een gemeente die klaar is voor morgen. Voor en met onze inwoners, bedrijven en natuurlijk u als raad. Want de uitdagingen zijn groot, maar onze inzet is dat eveneens.
We blijven bouwen,
Met daadkracht, in vertrouwen.
Burgemeester en wethouders van Rijssen-Holten