8. Paragraaf openbaarheid

Openbaarheid (Wet open overheid) / Wet hergebruik overheidsinformatie

Terug naar navigatie - Openbaarheid (Wet open overheid) / Wet hergebruik overheidsinformatie

De Wet open overheid (Woo) heeft tot doel overheidsinformatie toegankelijker te maken voor burgers en bedrijven. De wet vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en introduceert een actieve openbaarmakingsplicht, waarbij overheidsorganisaties verplicht zijn om 17 categorieën informatie proactief openbaar te maken in de Woo-index. De Woo-index is één centrale plek waar informatie van alle bestuursorganen vindbaar en doorzoekbaar is en vult gevuld door een redacteur van de gemeente. Het ROO is het Register van Overheidsorganisaties en de informatie daarin word gevuld vanuit de databank VNG ledengegevens.  De informatie moet gefaseerd geopenbaard worden. 

De eerste vijf informatie categorieën moeten sinds 1 november 2024 actief openbaar worden gemaakt. 

  1. Wetten en algemeen verbindende voorschriften
  2. Overige besluiten van algemene strekking
  3. Organisatie en werkwijze
  4. Bereikbaarheidsgegevens
  5. Vergaderstukken der Staten-Generaal.

Voor de gemeente zijn alleen de eerste 4 categorieën van toepassing. De categorieën ‘wetten en algemeen verbindende voorschriften’ en ‘overige besluiten van algemene strekking’ worden al op een centrale plek openbaar gemaakt via lokale wet- en regelgeving op overheid. nl
KOOP (Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties) vult de vindplaats van deze categorieën in de Woo-index.  

Algemeen
Het invoeren van de gegevens om de Woo-index te vullen verloopt via de redactie-omgeving van het Register van Overheidsorganisaties (ROO). In deze omgeving worden de URL’s van de weblocaties geregistreerd waar de documenten van onze gemeente vindbaar zijn. Het invullen van de gegevens wordt gedaan en bijgehouden door een Woo-redacteur. Voor onze gemeente wordt deze taak, op dit moment, uitgevoerd door de WOO-coördinatoren. 

Organisatie en werkwijze
Onder deze categorie is het verplicht taken en bevoegdheden van elk organisatieonderdeel te beschrijven. Dit kan via een organogram en een aanvullende organisatiebeschrijving. Het gaat hierbij om de beschrijving van de organisatie op functieniveau, niet om persoonsnamen. Op onze gemeentelijke website is het organogram en de organisatiebeschrijving samengevoegd op één pagina. Deze voldoet aan de wettelijke vereisten.

Bereikbaarheidsgegevens 
Onder deze categorie moet de bereikbaarheid van het bestuursorgaan, zijn organisatieonderdelen en de wijze waarop een verzoek om informatie kan worden ingediend openbaar worden gemaakt. 

Een deel van de bereikbaarheidsgegevens worden automatisch aan het ROO doorgegeven vanuit de VNG ledendatabank. Deze databank wordt beheerd door medewerkers van griffie en bestuurssecretariaat. 

De gegevens zijn raadpleegbaar via: Woo-index Gemeente Rijssen-Holten | Overheid.nl.

WOO-verzoeken
Hoe een Woo-informatieverzoek kan worden ingediend staat vermeld op de website van de gemeente Rijssen-Holten: https://www.rijssen-holten.nl/direct-regelen/melding-klacht-compliment/klachten-en-bezwaren/woo-verzoek/36068

De Woo-informatieverzoeken worden nog actief openbaar gemaakt via onze gemeentelijke website.  Woo-verzoeken | Gemeente Rijssen-Holten.

Aantal Woo verzoeken ontvangen in 2024: 26 

Planning overige 12 informatiecategorieën
Op dit moment is er alleen nog een indicatieve verdeling in trances en planning. Naar verwachting moeten medio 2025 de volgende categorieën openbaar worden gemaakt:
- ontwerpen van wet- en regelgeving met adviesaanvraag;
- vergaderstukken decentrale overheden;
- agenda's en besluiten bestuurscolleges;
- adviezen;
- jaarplannen en jaarverslagen
- Woo-verzoeken en -besluiten.