Lokale voorziening respijtzorg

Omschrijving (toelichting)
In 2023 heeft de ASD het college ongevraagd advies gegeven over het realiseren van (lokale) respijtzorgplekken. Doordat steeds meer mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen, wordt de druk op mantelzorgers groter. Respijtzorgplekken kunnen mantelzorgers op de been houden. Ook op bestuurlijk niveau leefde de wens om lokaal te experimenteren met een of meerdere respijtzorgplekken. Samen met CarintReggeland, SVRO en ZorgAccent zijn er twee logeerplekken gerealiseerd. Sinds oktober 2023 is de lokale pilot gestart. Doel van de pilot is het tijdelijk ontlasten van de mantelzorger, doordat de zorgtaken voor een korte periode (max. twee weken) worden overgenomen. De mantelzorgers kunnen dan op adem komen of op vakantie gaan. De logeerplekken zijn in eerste instantie bedoeld voor inwoners met een Wmo-indicatie. Helaas wordt er weinig gebruik gemaakt van de logeerplekken. In 2024 maar twee maal.
Naast de lokale pilot draait er ook een regionale pilot sinds februari 2024. Samen met de overige Twentse gemeenten neemt Rijssen-Holten deel aan deze regionale pilot logeerzorg. Dit is een unieke, domein overstijgende, samenwerking tussen de zorgaanbieders Menzis Zorgkantoor, de Twentse Koers en alle Twentse gemeenten. Er zijn zeven bedden beschikbaar verspreid over Twente. De Twentse gemeenten financieren samen één bed, de overige zes bedden worden door Menzis Zorgkantoor betaald.
Alle inwoners kunnen logeren, zowel vanuit de WLZ als de Wmo. Er hebben twee inwoners uit Rijssen-Holten (met WLZ-indicatie) gebruik gemaakt van logeerzorg via deze pilot. Ook in deze pilot is de vraag vanuit WLZ cliënten groter dan vanuit Wmo.