Omschrijving (toelichting)

Dit voorjaar heeft de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de nationale bouw- en woonagenda gepresenteerd. De rijksoverheid wil hiermee mee regie nemen op de volkshuisvesting. Het Rijk maakt afdwingbare prestatieafspraken met provincies, gemeenten, corporaties en marktpartijen over het opvoeren van het tempo, nieuwbouw en betaalbare woningen. Nationale doelen worden omgezet in provinciale taakstellingen, regionale woondeals en lokale prestatieafspraken. Deze zijn niet vrijblijvend. Op basis van indicatieve aantallen vinden de eerste gesprekken plaats en zal na overleg met betrokken partijen eind 2022 voor iedere regio duidelijk zijn hoeveel woningen er de komende tien jaar jaarlijks bij komen. Inclusief afspraken wat voor type woningen, in welk segment en op welke locaties. Deze gesprekken rondom de zogenoemde woondeals zijn op het moment van schrijven van deze programma begroting gaande. 

Het doel van deze agenda is drieledig: 
1.    Beschikbaarheid van 900.000 extra woningen in 2030, 
2.    Betaalbaarheid; betere aansluiting van woonlasten bij het inkomen 
3.    Kwaliteit: voldoende woningen voor aandachtsgroepen en ouderen, perspectief voor kwetsbare gebieden en duurzame huisvesting voor iedereen bereikbaar. 

Deze doelen zijn uitgewerkt in 6 actielijnen: programma Woningbouw, programma betaalbaar wonen, programma Een thuis voor iedereen, programma Wonen en zorg voor ouderen, programma Versnelling verduurzaming voor gebouwde omgeving en Nationaal programma leefbaarheid en veiligheid. De doorvertaling richting de acties die hier voor Rijssen – Holten uit voortkomen vinden grotendeels plaats via de woondeals en de prestatieafspraken met de lokale woningcorporaties (die via ‘Nationale Prestatieafspraken’ hun opgave gepresenteerd hebben gekregen).